Palmares

Dirigenten

Voorzitters

Geschiedenis  

Op 15 oktober 1879 stichtte pastoor Eugenius Keesen († 1923) de fanfare Sint Martinus, als katholieke tegenhanger van de liberale harmonie De Eendracht. Voor de aankoop van instrumenten klopte hij aan bij mevr. Deleeuw. Volgens het reglement opgesteld in april 1880, diende de fanfare “tot verheffing van de processies en andere goddelijke diensten door middel van gezang en instrumenten”.

Haar katholieke uitgangspunt indachtig luisterde ze elke processie op en speelde ze bij de jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel. Kapelaan Boonen, aangesteld als eerste dirigent, bracht de fanfare in enkele jaren tot grote bloei. Zo organiseerde men reeds in 1881 zelf een festival, ter herdenking van de Belgische onafhankelijkheid.


foto uit 1884

Op 7 september 1884 nam de fanfare deel aan de betoging in Brussel ter verdediging van het vrije onderwijs. Op deze dag die de “Bartholomeusdag der grosse-caisses” genoemd werd, verloor ook deze fanfare haar trom. Ze werd later per spoor teruggestuurd. 1899 was een bijzonder jaar voor de fanfare. Haar stichter pastoor Keesen werd tot volksvertegenwoordiger gekozen. Dit was de aanleiding tot een groot feest. Zes jaar later werd op een even uitbundige manier het 25-jarig bestaan van de fanfare gevierd. Behalve talrijke optredens binnen en buiten de gemeente, gaf ze elk jaar met oudejaarsavond een concert op de markt.

Op 11 november 1918, feestdag van Sint Martinus, konden na vier jaar inactiviteit, de instrumenten weer bovengehaald worden. In de jaren 20 nam de fanfare herhaaldelijk deel aan wedstrijden. Vooral onder de leiding van Hervé Claus bereikte ze nog een hoge bloei en promoveerde ze van de vierde afdeling in 1931 naar de tweede afdeling in 1939.

Claus was de grote bezieler. Hij organiseerde toneel- en cabaretavonden, verzorgd door de leden van de fanfare, en was de inspirator en organisator van de plaatselijke Vlaamse kermis. Voor het 55-jarig bestaan van de fanfare in 1934 componeerde hij de “Sint Martinusmars”.

Toen in 1937 onder impuls van het fanfarebestuur, de Vrije Muziekschool opgericht werd, werd Claus de eerste directeur.

Toch ontstonden er in de jaren 30 spanningen binnen de fanfare. Aanhangers van het Vlaams nationalisme werden niet geduld. De gemoederen raakten verhit en enkele leden werden uitgesloten. Deze stichtten echter een nieuwe muziekvereniging onder de naam De Denneknop.

Na de Tweede Wereldoorlog was de rivaliteit tussen beide verenigingen nog even groot. De activiteit van de Sint Martinusfanfare stond evenwel op een laag pitje. Bij het tornooi in Bree in 1950 moest ze opnieuw starten in derde afdeling. In 1960, na de viering van het 80-jarig bestaan, werd de fanfare de eretitel “koninklijk” verleend. Dit was een stimulans om er weer de schouders onder te zetten. Zo kwam de fanfare in 1963 bij de muziekwedstrijd in Wiekevorst met de grootste onderscheiding in de afdeling uitmuntendheid terecht.

Daarna kwam de deemstering. Er werd besloten niet meer deel te nemen aan wedstrijden maar meer concerten te geven. Vanaf 1972 organiseerde de fanfare jaarlijks een Paasconcert dat later uitgroeide tot Sinksenconcert. Wat later werd er ook gestart met een jaarlijks Winterconcert of Krokusconcert. Bij de viering van het 100 jarig bestaan waren de rangen sterk uitgedund doch dank zij een vaste kern van gemotiveerde muzikanten en met een nieuwe Looise dirigent, Achiel Verbeeck, werd de nieuwe eeuw hoopval ingezet.

Toch liep alles niet over een leien dakje. In 1984, met Aloïs Verbeeck als jonge dirigent ontstond er gelukkig eveneens een groeiende interesse van jeugdige muzikanten met een goede muzikale opleiding.

Zo werd in 1989 de jeugdharmonie Klim-op geboren. Deze jeugdharmonie zou de ideale basis gaan vormen voor de toekomstige muzikanten van de grote harmonie. Spelenderwijs konden jonge muzikanten kennis en ervaring opdoen om op het gepaste ogenblik over te stappen naar de St.-Martinusharmonie.

Een en ander had ook inhoudelijke gevolgen. Zo was er meer interesse voor houtinstrumenten dan koper, meer belangstelling voor concertwerken dan stapmarchen en werd de fanfare omgevormd in harmonie. Zo werd in 1989 ook de benaming Fanfare Sint Martinus omgevormd in Sint Martinusharmonie.

 Gestuwd door jeugdig enthousiasme kon de nieuwe generatie toch weer niet aan de verleiding weerstaan om aan wedstrijden deel te nemen. Het werd een nieuwe start. In 1991 werd de nationale kampioenstitel behaald te Gent in 2e afdeling. In 1992 behaalde onze harmonie een eerste prijs op de Internationale Concertwedstrijd voor fanfares en harmonies te Heist op den Berg. In 1995 werd onze harmonie Belgisch kampioen in eerste afdeling,  en won ze de gouden medaille van de stad Antwerpen en werd haar een cultuurpenning toegekend door de Gemeentelijke Culturele Raad van Tessenderlo.

Deze resultaten waren tevens doorslaggevend voor de selectie tot deelname aan het prestigieuze Wereld Muziek Concours te Kerkrade in de maand juli 1997. Alhoewel vertrokken met de Olympische gedachte dat meedoen belangrijker was dan winnen behaalde de harmonie een gouden medaille. Deze prestatie is zonder twijfel het absolute hoogtepunt in het bestaan van de Sint Martinusharmonie en werd tot nu toe door geen enkele muziekmaatschappij uit de regio geëvenaard.

In oktober 1999 trad onze harmonie aan in ereafdeling op het Fedekamconcours te Riemst en promoveerde er naar de ereafdeling  met grote onderscheiding en met lof van de jury.

Ook in 2003 werd deelgenomen aan het nu door Vlamo georganiseerde muziektornooi waar de St.-Martinusharmonie haar plaats in de ereafdeling bevestigde en kampioen werd. 

De weg ligt open voor meerdere mogelijkheden. Het muzikaal niveau ligt nu echter zo hoog, dat onze amateurvereniging bijna professionele inspanningen moet leveren om nog beter te doen. Onze St.-Martinusharmonie en onze muzikanten zullen dus een keuze moeten maken.

In 2004 vierden we met heel veel plezier ons 125-jarig jubileum en 2005 werd gekenmerkt door een tweede deelname aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, deze keer in tweede afdeling. De harmonie kwam met een schitterend resultaat naar Looi terug, namelijk GOUD met Onderscheiding (90,92 %)

Top

Palmares:

1922 Lanaken vierde afdeling derde prijs korpswedstrijd
eerste prijs marswedstrijd
1923 Overpelt vierde afdeling derde prijs korps
1925 Diest vierde afdeling derde prijs korps
1931 Poppel vierde afdeling tweede prijs korps
tweede prijs mars
1933 Oostmalle derde afdeling tweede prijs korps
tweede prijs mars
1934 Bree derde afdeling eerste prijs
1939 Wechelderzande tweede afdeling
1950 Bree derde afdeling eerste prijs
1953 Mol - Sluis tweede afdeling tweede prijs
1955 St. Geertruid eerste afdeling tweede prijs korps
ereprijs mars
1957 Groot Vorst tweede afdeling eerste prijs
1958 Eindhout eerste afdeling eerste prijs
1959 Bouwel eerste afdeling eerste prijs
1962 Zonhoven eerste afdeling eerste prijs
1963 Wiekevorst uitmuntendheid eerste prijs, grootste onderscheiding
1964 Rupelmonde uitmuntendheid eerste prijs, lof van de jury
1970 Humbeek eerste afdeling eerste prijs
1991 Gent tweede afdeling nationaal kampioen
1992 Heist Op Den Berg Internationaal concert wedstrijd voor fanfares en harmonies eerste prijs
1995 eerste afdeling Belgisch kampioen
1995 Antwerpen Gouden medaille van de Stad Antwerpen
1995 Tessenderlo Cultuurpenning
1997 Kerkrade WMC
derde afdeling
Gouden medaille
1999 Riemst Fedekam:
ereafdeling
grote onderscheiding en lof van de jury
2003 Vlamo:
ereafdeling
kampioen
2005 Kerkrade WMC tweede afdeling Gouden medaille met onderscheiding
2007 Beringen Preselectie door Vlamo voor de provinciale wedstrijd 2008 89,33%
2008 Zolder Provinciale wedstrijd voor de hogere afdelingen:
Ereafdeling
91%
2010 Maaseik Provinciale Vlamo wedstrijd voor de hogere afdelingen: ereafdeling winnaar in ereafdeling met 91,5%,

Provinciaal kampioen

2010 Leuven Nationale wedstrijd voor de hogere afdeling
ereafdeling
Nationaal kampioen in ereafdeling met 87,5%
2011 Tessenderlo Dubbelconcert met Odyssey
2012 Neerpelt Provinciale Vlamo wedstrijd voor de hogere afdeling ereafdeling: 85,17%
3de plaats op 5 deelnemers

Top

Dirigenten:

Kapelaan Boonen 1879 - 1888
Fons Verachtert 1888 - ca 1899
Karel Vandebroeck ca 1899 - ca 1929
Adolf Hermans ca 1929 - ca 1931
Hervé Claus ca 1931 - 1940
Emile Debry 1945 - 1961
Rene Beckers 1961 - 1968
Argo Penné 1968 - 1973
Leo Nuyts 1973 - 1977
Achiel Verbeeck 1977 - 1984
Aloïs Verbeeck 1984 - heden

Top

Voorzitters:

Louis Janssen 1879 - 1916
Louis Ooms (1) 1916 - 1918
Domenicus Van Oostveldt 1918 - 1927
Hubert Wouters 1927 - ?
Karel Wouters ? - 1930
Louis Ooms (2) 1930 - 1935
Ernest Persoons 1935 - 1945
Maurice Persoons 1945 - 1980
Jos Persoons 1980 - 1991
Theo Inthof 1991 - 1994
Georges Neuts 1994 - 2004
Hans Gils 2004 - 2006
Jos Renckens 2006- heden

Top