Jeugdharmonie Klim-Op

Agenda

Geschiedenis

Dirigent Klim-Opke

Muzikanten Klim-Opke

Dirigent Pre-Klim-op

Muzikanten Pre-Klim-op

Dirigent Klim-op

Muzikanten Klim-op

Bestuur

 

Groepsfoto 2012

 

Geschiedenis

In 1989 werd de jeugdharmonie Klim-op, onder impuls van enkele oudere muzikanten en Aloïs Verbeeck, dirigent van de Sint Martinusharmonie, geboren. Deze jeugdharmonie zou de ideale basis gaan vormen voor de toekomstige muzikanten van de grote harmonie. Spelenderwijs kunnen de jonge muzikanten kennis en ervaring opdoen om op het gepaste ogenblik over te stappen naar de St.-Martinusharmonie.

Bij de start waren er slechts 7 zeer jonge muzikantjes. 

In het najaar van 1995 werden 2 onderafdelingen opgericht namelijk de Pré-klimoppers en de Minilotjes. 

Dankzij de ijver en toewijding van dirigent Inge Rabijns verbeterde het muzikale peil gestadig. 

Al in 1996 kreeg Jeugdharmonie Klim-Op zodoende een cultuurpenning van de Looise Cultuurraad. Dit voor haar voorbeeldige werking en de prachtige individuele prestaties van enkele leden op de Nationale Kampioenschappen voor Solisten en Kleine Ensembles georganiseerd door Fedekam Vlaanderen in het Lemmensinstituut te Leuven. 

In mei 2003 werd Klim-op olv Jo Vanattenhoven op het Euregiofestival voor Jeugdkorpsen in Maasbracht (Nl) door de jury gelauwerd als ‘het meest beloftevolle jeugdkorps van het festival’. Natuurlijk een serieuze pluim om op de hoed te steken.

Groepsfoto naar aanleiding van het 125 jarig jubileum in 2004

 

In oktober 2008 nam Klim-Op deel aan het Sofia festival in Loon Op Zand (NL) en behaalde de eerste plaats in zijn category.

Deze uitslagen getuigen natuurlijk van de kwaliteit van de muzikale opleiding in de schoot van jeugdharmonie Klim-Op onder leiding van dirigent Stefaan Daems. 

In 2009 won Klim-Op de provinciale wedstrijd voor derde afdeling in Maaseik met 86,8.% en nam daarom ook deel aan de nationale wedstrijd in Leuven die ze eveneens won met 85,67 % en dus waren ze nationaal kampioen in derde afdeling. Dirigent was Stefaan Daems.

2013: Klim-Op neemt deel aan de provinciale wedstrijd in tweede afdeling olv dirigent Stef Scheveneels en behaalt 84% en gaat door naar de Nationale wedstrijd in Leuven. Daar gingen ze aan de haal met 85,33% van de punten

2016: Klim-op komt onder leiding van Dorenda Notermans

Top

De jeugdharmonie bestaat uit 3 groepen:

 1. Klim-Opke
  Als je het 1ste leerjaar aanvangt (dus nog voor je naar de muziekacademie kan ) of als je al in het eerste jaar notenleer van de muziekacademie zit, kan je bij deze groep jonge muzikantjes terecht.
  Bedoeling:
  Op een speelse manier muziek ontdekken. Wees gerust, ook echte instrumenten zijn er al bij, er wordt gespeeld op Orff- & slaginstrumenten (bv blokfluit, klokkenspel,xylofoon, tamboerijn, ...). Zingen en ritmische oefeningen maken eveneens deel uit van de opleiding ! De kinderen krijgen ook de kans om de instrumenten, gebruikt in de Sint Martinusharmonie en de Jeugdharmonie, uit te proberen om ze zo te helpen bij de keuze van een instrument.
  Repetitie: elke vrijdagavond van 18h30 tot 19h30in de kleine oefenruimte.

  Dirigent: Karin Vervliet en Renilde De Wit

  Top

 2. Pre-Klim-op:
  Vanaf het 1ste jaar dat je een muziekinstrument speelt kan je bij pré-klim-op komen.
  Bedoeling: Jonge muzikantjes de kans bieden hun instrument beter te leren kennen en muziek te maken in een gemengd ensemble van beginners. Het is dan al een beetje zoals in de ‘grote’ harmonie. Ieder heeft zijn partituur te spelen. Het jaarlijks Krokusconcert is meestal hun eerste "echte" optreden voor het grote publiek.
  Op een korte periode (+/- 18 maanden) wordt aan deze jongens en meisjes heel wat bijgebracht wat er in resulteert dat deze jonge 'virtuozen' vrij snel meekunnen bij Klim-op en dus volwaardige jeugdharmonie-leden worden.
  Repetitie: elke zaterdag van 17h30 tot 18h30 in de concertzaal

  Dirigent:  Stef Scheveneels

  Top

 3. Klim-op:
  Na één jaar pré-klim-op of
  als je het 2de jaar instrument (graad L3 in de muziekacademie) volgt, kan je in de jeugdharmonie samen met andere enthousiaste muzikanten komen musiceren onder de leiding van een ervaren dirigent.
  Bedoeling: Plezante muziek maken en in groep leren samenspelen.  Als een muzikant voldoende ervaring heeft (= in principe graad M3 in de muziekacademie), is het de bedoeling dat hij/zij (ook) de stap zet naar de "grote" Sint Martinusharmonie.
  Repetitie:  elke vrijdag van 18h15 tot 19h45 in de concertzaal

  Dirigent: Stef Scheveneels

  Muzikanten Klim-op:

  voornaam instrument
  Melissa fluit
  Senne fluit
  Sara fluit
  Tibo klarinet
  Lien klarinet
  Elien klarinet
  Emma klarinet
  Linda klarinet
  Barbara klarinet
  Axel sax
  Anaïs sax
  Lode sax
  Noor sax
  Sarah sax
  Pieter sax tenor
  Karin accordeon
  Nolle accordeon
  Aline accordeon
  Raf trombone
  Robrecht trombone
  Robbe trombone
  Laurits trombone
  Robin tuba
  Sam tuba
  Arne trombone
  Lotte keyboard
  Brecht slagwerk
  Rik slagwerk
  Jelle slagwerk
  Luka slagwerk

  Top

Bestuur jeugdharmonie:

Schepers Geert voorzitter (ouder) 
Scheveneels Stef ondervoorzitter (muzikant)
Thijs Liselotte secretaris
De Wit Renilde penningmeester (ouder)
Jans Lien muzikant
Beckers Sara muzikant
Ghoos  Dirk ouder
Alaerts Louis afgevaardigde, grote harmonie 

Top